I förr blogposten, Dinosaurierna är tillbaka berättade jag om att de återinfört dinosaurierna på museét något som för mig låg nära hjärtat. Jag talade även lite snabbt om virtuell verklighet och nu verkar det som om det har kommit igång på riktigt.

Jag har nämligen närvarat vid ett MeetUp för VR som hölls i Stockholm under gårdagen. Inspirerande och väldigt roligt koncept. Jag blev gång på gång förbluffad över hur långt mänskligheten kommit i sin utveckling. Kan inte tänka mig att vi en gång varit apor och idag har vi glasögon som skapar en egen virtuell verklighet. Närvarande var flera företag inom branschen, bland annat VR Centralen som arbetar med guider. Jag har tagit mig en titt på deras Bäst i test VR lista och funderar starkt på att försöka införskaffa ett nu efter att ha fått pröva på VR. Kanske slår min tidigare önskan in snabbare än jag trott, den om att få gå runt med dinosaurier, eller varför inte få uppleva jurassic park igen, i verklig 3D känsla.

Vad det talades om på VR-Meetup

Det talades mycket om spel och som jag förstår det så är det spel som står i fokus just nu för desom är intresserade av virtual reality. Inte speciellt konstigt då de spelmarknaden förväntas ta ännu större plats i våra hem inom en snar framtid. Detta inte bara tack vare VR utan det har snabbt expanderat och nått ut till en större målgrupp då de flesta har spelat ett eller annat spel som Candy Crush på sina telefoner, ett väldigt tillgängligt spelverktyg i dagens samhälle.

Film i 360 grader vore bra på bio

Det talades även om stora filmbolag som gått in för att göra 360 graders vr-film något som tros kunna slå stort om det utförst på rätt sätt. En rolig sak jag satt där längstbak och tänkte på var att tänk vad många gånger man skulle kunna se en och samma film. Om man tittar runt omkring sig så har man hela tiden en helt ny bild som man kanske missade förra gången. Svårt dock om man skulle missa halva handlingen för att man tittade åt fel håll.

Någon på biografen skriker: Han sköt honom.

Alla andra svarar: Vem, var, när? – Och tittar runtomkring sig.

Skämtåsido så har redan ett flertal filmskapare parat ihop sig med sitt favorit vr-headset företag för att skapa film exklusivt för deras headset, om jag förstod det rätt. Det hela var på Engelska och det är inte det att min Engelska inte är bra. Men tekniska termer i hastighet utöver det vanliga är mina öron tyvärr inte vana vid. Det streamades inte heller denna gång då uppkopplingen sägs vara för instabil. Det knäpptes en hel del bilder och jag har lyckats få tag i en i 360 grader som jag hoppas skall funka som det är tänkt.

vr-meetup

Utöver detta var det fortsatt mycket prat om framtiden inom VR en del företag som förklarade hur de skapade vr-spel med programvara som Unity något som de flesta spelskapare skall använda då de är ledande inom vr-branschen. Det talades också mycket om hur företag skall använda virtuell verklighet i sin marknadsföring och på sina hemsidor. Självklart talades det mycket om produktbilder i VR och att man skall kunna testa kläderna som i en provhytt och därmed se sig själv (Sin virtuella gubbe) i kläderna. Det verkar finnas en oändlig gräns på vad som kan göras men det har i dagsläget inte kommit så långt att det är en riktig virtuell verklighet, detta då det bara är synen som luras. Men jag antar att man snart skall kunna känna dofter, något som kanske skulle kunna vara nästa steg enligt VRSverige.